dimecres, 21 d’abril del 2010
dimarts, 20 d’abril del 2010
CREACIÓ PRÒPIA
Aquesta es la meva WEB QUEST, que tracta sobre les mascotes, espero que ús agradi.
- Introducció:
La intenció és aconseguir que els nens agafin uns hàbits i puguin ajudar a cuidar de les mascotes a casa, començin a tenir responsabilitats i sapiguen les coses que s'ha de saber sobre els gossos en aquets cas, com per exemple; la seva alimentació, les vacunes, la raça...
El cadell ha de romandre amb la seva mare al néixer un temps mínim de 40 dies, ja que durant aquest període ella és la seva font d'aliment, protecció i educació. En aquells casos en els quals les circumstàncies impedeixin que la mare els alleti, es pot recórrer a altra gossa, que farà les vegades de nodriza. En general, no tindrà problemes a acceptar al cadell, i així s'assoleix que el seu únic aliment sigui la llet materna. Aquesta llet és, sens dubte, la més adequada per a transmetre els nutrientes necessaris i la immunitat de defensa necessària en al món exterior.
- Tarea:
- En aquesta webquest et proposem que en grups de cuatre, investigueu utilitzant els llocs de la red que hi ha en la secció de recursos, els següents temes:
- Coneixement de la vida dels gossos.
- L’educació d’un gos.
- Quan s’ha de vacunar un gos?
- Quina alimentación a de rebre el nostre gos?
- La higiene del gos
Aquestes preguntes són Olaus mentres estas fent la investigación.
Per portar a terme aquesta tarea final realitzaràs diferents activitats, utilitzant la informació obtinguda en diferents pàgines webs. Al final has de posar alguna imatge del teu gos, en cas que en tinguis.
- Procès:
Per portar a terme l'activitat final, previament hauràs de realitzar diferents activitats:
- Utilitzar els recursos disponibles en diferents llibres o pàgines que anomenem per pendre nota sobre les mascotes i altres preguntes que hi ha en la tarea.
- Per fer la investigació utilitzar els enllaços que es troben en la secció de recursos mostarts en la part de recursos.
- Aconsegueix com a minim 5 imatges o fotografies que mostri el que es cuestiona a les preguntes.
- En una fulla de exercicis contesta a partir d’un petit resum, a les preguntes que es fan a l’apartat de tarea
- Presenta la teva investigació oralment a classe ( sera evaluat amb un matiz que es diu “ Rubric” )
Entre els objectius de la webquest podem dir que els estudiants:
- Entendran les caracteristiques més importants dels gossos.
- Tindran una breu información sobre com cuidar un gos.
- Prenguin conciencia de la importancia de tenir un gos a casa.
- Fer-se responsable.
- Recurs:
En aquesta Webquest s’utilitzen recursos fisics i recursos de la red.
- Fisics:
o Enciclopedia
o Reportatges
o Llibres de gossos.
- Red:
-http://mascotas.consumer.es/
-http://www.sobremascotas.com/
-http://www.mascotas.com/
-http://www.enbuenasmanos.com/seccion/mascotas.asp
-http://www.nlm.nih.gov/medlineplus/spanish/pethealth.html
- Evaluació:
Calificar de 1 al 5 si es acertada la informació de l’alumne:
1.Escriu en un parágraf o dos quines són les condicions que s’ha de tenir en compte quan el gos encara es un cadell.
2. Calificar de la mateixa forma les 6 imatges solicitades en el punt 3 de la secció del proces.
3. Calificar l’explicació que doni el alumne de almenys 3 de les preguntes solicitades.
MATRIU DE VALORACIÓ "RUBRIC"
4. Excel·lent
- La resposta aquesta completa i correcta.
- Les idees estan clares, organitzades i són interessants.
- Usa vocabulari apropiat i correcte.
- Té detalls
- La comunicació és excel·lent.
3. Bona
- La resposta està completa i raonable.
- Les idees no estan organitzades.
- El vocabulari és limitat.
- Té detalls.
- L'explicació és clara
2. Principiant
- La resposta és clara però està incompleta.
- Les idees estan confuses.
- Els detalls són limitats.
- No hi ha molta comunicació.
1. Novençà
- La resposta està incompleta i incorrecta.
- No hi ha detalls.
- Comunicació molt limitada.
- Conclusió:
Al finalitzar el tema els nens han de tenir una idea més clara sobre les caracteristiques dels gossos, la seva alimentació, higiene, vacunes entre d’altres, i la importancia que s’ha de tenir en el moment que un gos entra a casa, quina es la responsabilitat i les necessitats que haurà de tenir aquell gos.
Però principalmente l’objectiu d’aquetsa webquest es aconseguir que el nen agafi unes responsabilitats.
CREDITS:
www.saretik.net/forowq/qué es una webquest.htm
dimarts, 23 de març del 2010
BLOGS INTERESANTS PER VISITAR:
Aquest blocs són interessants de visitar, ja que ens parlen sobre educació i les noves tecnologies.
brujildawitch.blogspot.com
blog.educastur.es
www.maestroteca.com
blogeducativo.blogia.com
JCLIC:
Està format per un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar diversos tipus d’activitats educatives: trencaclosques, associacions, exercicis de text, paraules creuades ...
Les activitats no s’acostumen a presentar soles, sinó empaquetades en projectes.
Un projecte format per un conjunt d’activitats i una o més seqüències, que indiquen l’ordre en quin s’han de mostrar. L’antecessor de JClic és Clic, una aplicació que des de 1992 ha estat utilitzada per educadors i educadores de diversos països com eina de creació d’activitats didàctiques per als seus alumnes.
Al llarg d’aquest temps han estat molts els educadors i educadores que ho han utilitzat per a crear activitats interactives on es treballen aspectes procedimentals com diverses àrees del currículum, des d’educació infantil fins a secundària.
Com funciona?
El Jclic és un lloc destinat a activitats i jocs que poden accedir els nens, els quals els hi farà gaudir de l'activitat i a la vegada familiaritzar-se amb les noves tecnologies. Una vegada entres al Jclic, simplement has de seguir els passos que indiquen per tal de poder fer l'exercici.
Quines potencialitats aporta:
- Fer possible l’ús d’aplicacions educatives multimèdia "en línia", directament des d’Internet.
- Mantenir la compatibilitat amb les aplicacions Clic 3.0 existents.
- Fer possible el seu ús en diverses plataformes i sistemes operatius, com Windows, Linux,
Solaris o Mac US X. ? Utilitzar un format estàndard i obert per al magatzematge de les dades, amb la finalitat de fer-les transparents a altres aplicacions i facilitar la seva integració en bases de dades de recursos.
- Ampliar l’àmbit de cooperació i intercanvi de materials entre escoles i educadors de diferents països i cultures, facilitant la traducció i adaptació tant del programa com de les activitats creades.
- Recollir els suggeriments de millores i ampliacions que els usuaris heu anat enviant.
- Fer possible que el programa pugui anar empilant-se a partir del treball cooperatiu entre diversos equips de programació.
- Crear un entorn de creació d’activitats més potent, senzill i intuïtiu, adaptant-lo a les característiques dels actuals entorns gràfics d’usuari.
Opinió personal; personalment considero que es una manera diferent de treballar fins ara, els nens a part de gaudir de l’activitat,també estan aprenent i s’estan familiaritzant, amb eines de treball tecnològiques ja que cada vegada seran més utilitzades. Per ells.
Pàgines d’interès:
clic.xtec.cat
www.terrasur.com
es.wikipedia.org
jclic.programas-gratis.net
WEBQUEST:
Una WebQuest es construeix al voltant d’una tasca atractiva que provoca processos de pensament superior. Es tracta de fer una mica amb la informació. El pensament pot ser creatiu o crític i implicar la resolució de problemes, enunciació de judicis, anàlisis o síntesis. La tasca ha de consistir en una mica més que a contestar a simples preguntes o reproduir el que hi ha en la pantalla. Idealment, s’ha de correspondre amb alguna cosa que en la vida normal fan els adults fora de l’escola. Aquest model permet que l’alumne elabori el seu propi coneixement al mateix temps que porta a terme l’activitat. L’alumne navega per la web amb una tasca en ment.
Com funciona?
La idea de tota webquest és la que els alumnes busquin en la web la informació que necessiten per a resoldre una sèrie de situacions que se li plantegen. Això podria resultar molt costós en temps i desorientador per a l’alumnat, que podria sentir-se perdut enmig del gran embull que és la web. Per a evitar això, el professor prèviament ha buscat la informació que els alumnes necessiten i ha posat els enllaços corresponents en la pàgina de recursos de la webquest.
D’aquesta forma, els alumnes segueixen havent de buscar la seva informació, però ara saben on trobar-la. Així, el seu treball consisteix a seleccionar dintre la informació que se li proposa com pot ser-li útil i aplicar-la en la consecució dels objectius que se li proposen.
Potencialitats que aporta:
L’objectiu és que empri el seu temps de la forma més eficaç, usant i transformant la informació i no buscant-la. Amb la meva proposta he volgut que adquireixis coneixement sobre els gossos.
Els alumnes se senten motivats amb l’ús de les webquests. Si la webquest ha estat ben concebuda i realitzada pel professor, l’alumne experimentarà curiositat per conèixer el final de l’aventura que se li proposa i completarà tots els passos del procés.
- Al llarg d’aquest procés va adquirint els coneixements que el professor ha previst necessaris perquè es compleixin els objectius pedagògics inicialment proposats.
- Amb l’ús de les webquests, l’alumne desenvolupa la seva capacitat de resolució de problemes, així com les d’anàlisis, síntesis i selecció. S’incrementa el seu esperit crític i la seva capacitat d’extreure les seves pròpies conclusions i desenvolupar un pensament individual.
- L’alumne es converteix en el protagonista absolut del seu propi procés d’aprenentatge.
Elements d’una webquest:
- Introducció.
- Tasca
- Procés
- Recurs
- Avaluació
- Conclusió
Pàgines d’interès:
www.webquest.es
www.aula21.net/tallerwq/fundamentos/ejemplos.htm
La meva pagina de webquest ( creació pròpia ) és:
PDI / NOTEBOOK:
És una eina amb gran capacitat de comunicació d’idees i de provada efectivitat docent. La Pissarra Interactiva, també denominada Pissarra Digital Interactiva (PDi) consisteix en un ordinador connectat a un video-projector, que projecta la imatge d’aquest ordinador sobre una superfície llisa i rígida, sensible al tacte o no, des de la qual es pot controlar l’ordinador, fer anotacions manuscrites sobre qualsevol imatge projectada, així com guardar-les, imprimir-les, enviar-les per correu electrònic i exportar-les a diversos formats.
La principal funció de la pissarra és doncs controlar l’ordinador mitjançant aquesta superfície amb un bolígraf, el dit en alguns casos o altre dispositiu com si d’un ratolí es tractés i fer anotacions manuscrites. És el que ens dóna interactivitat amb la imatge i el que ho diferencia d’una pissarra digital normal (ordinador+projector)
Com funciona?
1 . La pissarra transmet a l’ordinador les instruccions corresponents.
2 . L’ordinador envia al projector de vídeo les instruccions i la visualització normal.
3 . El projector de vídeo projecta sobre la pissarra el resultat, el que permet a la persona que maneja l’equip veure en temps real el que fa sobre la pissarra i com ho interpreta l’ordinador.
Potencialitats que aporta:
Beneficis per als docents
- El recurs s’acomoda a diferents maneres d’ensenyament, reforçant-les estratègies d’ensenyament amb la classe completa, però servint com adequada combinació amb el treball individual i grupal dels estudiants.
- La pissarra interactiva és un instrument perfecte per a l’educador constructivista ja que és un dispositiu que afavoreix el pensament crític dels alumnes. L’ús creatiu de la pissarra només està limitat per la imaginació del docent i dels alumnes.
- La pissarra fomenta la flexibilitat i l’espontaneïtat dels docents, ja que aquests poden realitzar anotacions directament en els recursos web utilitzant marcadors de diferents colors.
- La pissarra interactiva és un excel•lent recurs per a la seva utilització en sistemes de videoconferència, afavorint l’aprenentatge col•laboratiu a través d’eines de comunicació:
-Possibilitat d’accés a una tecnologia TIC atractiva i senzill ús.
- La pissarra interactiva és un recurs que desperta l'interès dels professors a utilitzar noves estratègies pedagògiques i a utilitzar més intensament les TIC, animant al desenvolupament professional.
- Interès per la innovació i el desenvolupament professional
- Augmenta la motivació del professor: disposa de més recursos, obté una resposta positiva dels estudiants.
- El professor pot preparar classes molt més atractives i documentades.
- Els materials que vagi creant els pot anar adaptant i reutilitzar cada any.
Estalvi de temps:
Beneficis per als alumnes
- Augment de la motivació i de l’aprenentatge:
- Increment de la motivació i interès dels alumnes gràcies a la possibilitat de gaudir de classes més cridaneres plenes de color en les quals s’afavoreix el treball col•laboratiu, els debats i la presentació de treballs de forma vistosa als seus companys, afavorint l’acte confiança i el desenvolupament d’habilitats socials.
- La utilització de pissarres digitals facilita la comprensió, especialment en el cas de conceptes complexos donada la potència per a reforçar les explicacions utilitzant vídeos, simulacions i imatges amb les quals és possible interaccionar.
- Els alumnes poden repassar els conceptes atès que la classe o part de les explicacions han pogut ser enviades per correu als alumnes per part del docent.
- Acostament de les TIC a alumnes amb discapacitat:
- Els estudiants amb dificultats visuals es beneficiaran de la possibilitat de l’augment de la grandària dels textos i imatges, així com de les possibilitats de manipular objectes i símbols.
- Els alumnes amb problemes d’audició es veuran afavorits gràcies a la possibilitat d’utilització de presentacions visuals o de l’ús del llenguatge de signes de forma simultània.
- Els estudiants amb problemes kinestésicos exercicis que impliquen el contacte amb les pissarres interactives.
- Els estudiants amb altres tipus de necessitats educatives especials, tals com alumnes amb problemes severs de comportament i d’atenció, es veuran afavorits per disposar d’una superfície interactiva de gran grandària sensible a un llapis electrònic o fins i tot al dit(en el cas de la pissarra tàctil).
Elements que integren la pisarra digital:
Instal•lació habitual d’una pissarra interactiva ha d’incloure com a mínim els següents elements:
- Ordinador multimèdia (portàtil o sobre taula), dotat dels elements bàsics. Aquest ordinador ha de ser capaç de reproduir tota la informació multimèdia emmagatzemada en disc. El sistema operatiu de l’ordinador ha de ser compatible amb el programari de la pissarra proporcionat.
- Projector, a fi de veure la imatge de l’ordinador sobre la pissarra. Cal preveure una lluminositat i resolució suficient. El projector convé col•locar-lo en el sostre i a una distància de la pissarra que permeti obtenir una imatge lluminosa de gran grandària.
- Mitjà de connexió, a través del com es comuniquen l’ordinador i la pissarra. Existeixen connexions a través de bluetooth, cable (USB, paral•lel) o connexions basades en tecnologies d’identificació per radiofreqüència.
- Pantalla interactiva, sobre la qual es projecta la imatge de l’ordinador i que es controla mitjançant un punter o fins i tot amb el dit.
Tant els professors com els alumnes tenen a la seva disposició un sistema capaç de visualitzar i fins i tot interactuar sobre qualsevol tipus de documents, Internet o qualsevol informació de la qual es disposi en diferents formats, com poden ser les presentacions multimèdia, documents de disc o vídeos.
Pàgines d'interès:
www.notebookcheck.org
www.google.com/notebook/
IMPROVISA:
Improvisa es un portal de noticies sobre informàtica, música, jocs, cinema i disseny. És una aplicació on-line que pot ser utilitzada per l’alumnat i el professorat com eina de caràcter lúdic, formatiu, didàctic i creatiu. Convida a abordar, explorar, crear i compartir continguts visuals i sonors presentats en format multimèdia, combinar-los i interactuar amb ells permetent als usuaris experimentar i expressar-se amb les combinació de diferents llenguatges.
Es dirigeix a professorat i alumnat d’infantil, primària i secundària, presentant diferents nivells d’interacció i una sèrie de propostes didàctiques graduades en relació al nivell d’adquisició de les competències bàsiques del Tractament de la informació i competència digital.
Com s’utilitza, i perquè serveix?
Improvisa és una aplicació que permet crear composicions audiovisuals tot tocant el teclat del teu ordenador, a partir de les carpetes de sons i imatges que hi ha, es toca el teclat de l’ordinador, i pots començar a composar.
Potencialitats que aporta:
El seu ús permet treballar i incidir en molts aspectes curriculars relacionats amb les competències bàsiques:
-fomenta la capacitat d’apreciar,
-comprendre i valorar críticament diferents manifestacions culturals, musicals i visuals;
-fomenta el coneixement de les noves tecnologies i dels recursos TIC com eina d’expressió, creació i comunicació;
-estimula el coneixement dels recursos del llenguatge audiovisual i l’experimentació amb diferents llenguatges afavorint la comunicació i representació de la realitat, de les idees i de les emocions;
-permet el desenvolupament de capacitats d’escolta i observació, selecció, anàlisi i reflexió
Crec que pot oferir a les persones potencialitats molt bones per anar adquirint a mesura que fan composicions i accedeixen cada vegada més. Es un espai molt original, el qual crida l’atenció, però també una mica difícil, per aquelles persones que encara no dominen las noves tecnologies.
Pàgines d’interès:
http://www.improvisa.cat/
MÀ DE CONTES
La introducció i presentació de mà de contes considero que es molt atractiva i crida molt l’atenció del públic.
La pàgina destinada a mà de contes es http://www.unamadecontes.cat et permet escollir el conte que vols escoltar segons per:
- personatges,
- per l’origen geogràfic,
- per tècniques,
- per il·lustrador o per autor,
d’aquesta manera hi ha diferents formes d’escollir el conte a escoltar, a la vegada que en certa forma esta donant informació diversa i adquirint coneixements.
Quines potencialitats aporta?
Considero que mà de contes, és una eina d’aprenentatge molt profitosa per els infants, es una manera de que aprenguin aspectes de la lectura, autors, interpretes, a la vegada que gaudeixen mentre escolten els contes, a més són contes que segurament fins aleshores no hauran escoltat.
Pàgines d’interès:
www.unamadecontes.cat
Algunes de les pàgines que es poden visitar per escoltar aquest contes són:
LA PRESTATGERIA O QUADERN VIRTUAL:
Quaderns Virtuals (QV) és un entorn d’aprenentatge digital que permet crear materials amb diferents tipus d’activitats per tal d’avaluar el progrés i rendiment dels estudiants.
El projecte consta de diferents aplicacions (editor, visualitzador, generador web...), accessibles des de qualsevol navegador web amb connexió a Internet. A més, alguna d’elles (com ara l’editor o el visualitzador) també disposen d’una versió que s'anomena portable perquè permet treballar amb elles sense necessitat de disposar de connexió a Internet.
Com funciona?
Els Quaderns Virtuals creats pel professorat i amb els que treballa l’alumnat, igual que els quaderns tradicionals, estan formats per un conjunt de fulls en els que es distribueixen preguntes i material addicional de referència i consulta. A més, les preguntes poden tenir punts de diàleg , que permeten a l’alumnat i professorat escriure-hi comentaris i dubtes.
La flexibilitat de la seva estructura permet al docent crear diferents propostes educatives per grups heterogenis, tenint en compte les seves necessitats particulars i ritme d’aprenentatge. A més, poden ser utilitzats com a material de treball per qualsevol àrea i nivell educatiu.
A nivell intern de l’aplicació, cada Quadern està representat per un fitxer XML i un conjunt d’elements multimèdia (imatges, vídeos, àudios...). Aquest fitxer XML, que segueix l’estàndard QTI, defineix l’estructura dels fulls i preguntes del Quadern així com la seva avaluació
Quines potencialitats oferta?
Considero que les potencialitats que oferta el quadern virtual tenint en compte el desenvolupament de les tecnologies de la informació i les comunicacions i de les seves potencialitats per al seu ús en l’educació, es fa necessari el disseny i exploració de nous models que permetin una integració a l’ensenyament d’idiomes estrangers de manera que ocorri una contribució en dos sentits:
- de la tecnologia a l’aprenentatge d’idiomes estrangers
- de les formes d'ensenyament-aprenentatge a les habilitats en l’ús de la tecnologia
L’ocupació de la xarxa i particularment dels entorns virtuals de l’aprenentatge apareixen com solucions viables de propiciar el treball col·laboratiu entre els estudiants.
Pàgines d’interès:
www.quadernsanimacio.net
www.quadernsdigitals.net
Tipus d’activitats:
Els tipus d’activitats dels Quaderns Virtuals són:
* Selecció : Són preguntes on s’ha d’escollir la resposta o respostes correctes de entre una llista d’opcions. Aquesta llista pot aparèixer en vertical o en horitzontal, i en les seves opcions de resposta pot contenir textos, imatges i/o sons.
* Ordenació: S’ha d’ordenar un conjunt d’elements que es presenten desordenats. Per a establir l’ordre correcte serà necessari moure cada objecte a la posició adequada. L’orientació de les respostes pot ser horitzontal com vertical i el material utilitzat imatges o textos.
* Emplenar espais: Es tracta d’emplenar un o més espais en blanc amb les respostes que l’alumnat consideri correctes.
* Arrossegar: Permeten desplaçar cada resposta cap a la posició correcta.
* Zones sensibles: Són preguntes en les quals es poden marcar zones o unir punts d’una imatge.
* Dibuix Nou: Són preguntes en les quals l’alumne podrà dibuixar línies i polígons damunt d’una imatge.
dimarts, 16 de febrer del 2010
ENTREVISTA:
Una entrevista és un diàleg en el qual la persona (entrevistador), generalment un periodista fa una sèrie de preguntes a altra persona (entrevistat), amb la finalitat de conèixer millor les seves idees, els seus sentiments la seva forma d’actuar.
Com funciona?
- L’ENTREVISTA’T haurà de ser sempre una persona que interessi a la comunitat. L’entrevista’t és la persona que té alguna idea o alguna experiència important que transmetre.
- L’ENTREVISTADOR és el qual dirigeix l’entrevista ha de dominar el dialogo, presenta a l’entrevista’t i el tema principal, fa preguntes adequades i tanca l’entrevista. L’entrevista és també informació i reportatge, les entrevistes poden ser reals o imaginàries. Les reals presenten a una o més persones reals que responen a una sèrie de preguntes formulades per un entrevistador. Les imaginàries són les quals una persona adopta el paper de l’entrevista’t artista, escriptor i l’altre el t’entrevista’t pot ser un personatge històric o literari, i l’entrevistador és el mateix o algun altre personatge.
- PARTS D’UNA ENTREVISTA:
La presentació sol ser breu, però no suficientment informativa. En ella no es parla de l’entrevista’t, sinó del tema principal de l’entrevista. El cos de l’entrevista aquesta format per preguntes i les respostes. És important triar bé les preguntes perquè l’entrevista sigui bona, les preguntes han de ser interessants per a ell publico, i adequades per a l’entrevista’t transmeti les seves experiències. També han de ser breus, clares i respectuoses. El tancament de l’entrevista ha de ser concís. L’entrevistador pot presentar un resum del parlat o fer un breu comentari personal.
Cada entrevista tindrà el seu objectiu aconseguir i segons aquest objectiu realitzarà les preguntes o no.
- Recomanacions:
Algunes de les recomanacions alhora de fer una entrevista series les següents:
- Escolta atentament. Si sents que la pregunta no està clara, pots demanar cortesament que te la clarifiquin.
- Abans de contestar, pren-te una petita pausa per a considerar tots els antecedents, de tal manera de donar una resposta substanciada.
- Sempre intenta oferir informació constructiva i positiva.
- Veu directe al "gra". Pots després preguntar-li a l’entrevistador si requereix que t’estenguis més.
- No t’exposis a àrees en les quals puguis tenir dificultats.
- Mantingues l’atenció i el focus en l’entrevista.
- Sempre respon amb la veritat, però no donis més informació que la sol•licitada, sobretot si aquesta pogués ser no favorable.
Pàgines d'interès:
- Entrevista amb una Mestre de psicomotricitat:
- Molt bé doncs quan vulguis pots començar.
- Des de quan vas saber que volies ser Mestre?
- Buf!! Des de ben petita, sempre quan anava a l’escola i baixava al patí, al passar per els patis del petits, pensava jo de gran vull ser com aquestes noies ( referint-se a les mestres ).
- Quina tasca es la que t’agrada més exercir?
- La veritat gaire bé totes, cadascuna te la seva gracia, i veus com a uns nens els hi agrada més una activitat que una altre, i la seva evolució en relació a les activitats proposades a l’escola.
- Quan us reuniu per fer la programació?
- Doncs el dilluns de 17h a 18.30h, tenim la reunió de claustre, i quan a part de parlar sobre temes que són interessants, amb la meva companya programem, encara que ja des de el principi de curs tenim uns punts en concrets que s’han de treballar, i en aquesta hora i mitja ho acabem de concretar.
- Hi hagut situacions en que has vist que el que tenies pensat fer d’activitats, no va bé? I l’has hagut de canviar?
- Moltes vegades no, però en algun cas concret que feies l’activitat nova i no sabies el resultat, doncs a costat però sempre l’hem acabat de fer, tenint en compte els errors per no cometre’ls desprès una altre vegada.
- T’amoïnes quan veus que els nenes no gaudeixen de l’activitat o bé no la entenen?
- No, perquè considero que son nens petits, i a lo millor un dia ho fan tot perfecte i a l’altre dia fem la mateixa activitat i ho fan amb poques ganes o malament. Hem de ser conscients de que son nens, per tant hi han molts factors que els influirà per estar centrats o no estar-ho hem de ser molt pacients, i permetre a cada nen que tingui el seu ritme de fer la feina.
- Que feu quan veieu que un nen el seu ritme d’aprenentatge no és correcte per la seva edat?
- Doncs com he dit abans, s’ha de respectar el ritme de cada nen, però en el cas de que es faci molt evident que porta un retard, abans de comunicar-lo a la família, s’haurien d’observar molts aspectes del nen i parlar amb especialista del centre.
- Consideres molt important la psicomotricitat?
- Crec que es molt important perquè en els primers anys de vida, la psicomotricitat, te un paper molt important en relació al nen, influeix molt en el desenvolupament intel•lectual, afectiu i social.
- Que creus que aporta fer psicomotricitat als nens?
- Perquè en l’activitat psicomotriu el nen es el eix central del seu propi procés de psicomotricitat, i observar com un nen fa psicomotricitat ens permet observar la seva evolució a nivell cognitiu, emocional, afectiu i social.
- Quina relació creus que te la psicomotricitat amb el moviment global del cos?
- Doncs es evident, a partir de fer psicomotricitat, el cos estableix un moviment, en relació amb el seu cos. En moltes ocasions la psicomotricitat es el moment on els nens poden expressar el seu psiquisme i sensacions.
- Quins motius t’aporten per intervenir sobre el cos i el moviment?
- A part de que per fer psicomotricitat es necessari utilitzar el cos, considero que el moviment es un factor indicador entre les parts del nostre cos, i gracies a ell adquirim una relació amb el món exterior, i amb els objectes, tant a partir de la motricitat grossa com a partir de la motricitat fina
- Quines intencions et proposes amb la intervenció corporal?
o Consciencia del propi cos.
o Domini de l’equilibri.
o Control de les diverses coordinacions motores.
o Control de respiració.
o Orientació al espai.
o Adaptació al món exterior.
o Millora la memòria.
o Domini dels plans; horitzontals i verticals.
o Discriminació de colors, formes….
- Prioritats educatives que estableix i la seva relació amb el tractament que fa el cos?
- Sobretot el que vull alhora de fer psicomotricitat es afavorir la salut física i psíquica del nen, ja que serà una tècnica que l’ajudarà a dominar d’una forma sana el seu moviment corporal, millorant la seva relació i comunicació amb el mon que el rodeja.
- Quina importància atribueix el cos i el moviment en el desenvolupament infantil?
- Permet al nen explorar e investigar, superar i transformar situacions de conflicte, enfrontar-se a les limitacions, relacionar-se amb el demès, conèixer i oposar-se a les seves pors, projectar fantasies, viure els seus somnis, desenvolupar la iniciativa pròpia, assumir rols i sobretot a partir del moviment gaudir del joc en grup, i expressar-se amb llibertat.
- Gaudeixen alhora de fer psicomotricitat?
- A través de la psicomotricitat es pretén que el nen, al mateix temps que es diverteix, també desenvolupi i perfeccioni totes les seves habilitats motrius bàsiques i especifiques. A demès que el nen potencií la socialització amb persones de la seva mateixa edat
- Amb quina activitat creus que els nens gaudeixen més, amb la motricitat fina o la motricitat grossa?
- Doncs es una pregunta difícil de contestar, ja que cada nen li agradarà més una que l’altre, hem de tenir en compte que cadascú li agradarà més una que una altre, els nens que siguin més actius i moguts, probablement li agradarà més la psicomotricitat i els nenes més tranquils gaudiran més fent activitats relaxades a classe on puguin desenvolupar la seva creativitat.
- Els nens alhora de treballar la psicomotricitat fina els resulta difícil?
- Esta clar que fer psicomotricitat es molt més fàcil i alhora d’explicar ho entenen abans, però alhora de treballar la psicomotricitat fina, mostren molt d’interès i ganes d’aprendre.
- Doncs amb això n’hi ha prou, moltes gràcies per la teva col•laboració.